Dostupni linkovi

Netanjahu: Iran radi na dalekometnim raketama


Izraelski predsjednik Benjamin Netanjahu izjavio je danas da Iran radi na proizvodnji interkontinentalnih projektila, koji bi jednog dana mogli pogoditi i SAD.

"Teheran ne radi na razvoju ovih projektila da bi nas gađali. Nas mogu da gađaju i sa onim što imaju. To je za SAD. Američke obavještajne službe znaju, kao i mi, da Iran ne radi na razvoju interkontinentalnih projektila da bi gađali Izrael, već mnogo dalje", rekao je Netanjahu američkoj medijskoj kući "Si-Bi-Es".

SAD i ostale zapadne sile iskazale su sve veći interes da se uključe u razgovore sa novim iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem, mada je američki državni sekretar DŽon Keri danas rekao da Teheran mora prvo da dokaže da je voljan da okonča spor oko namjene svog nuklearnog programa.

Pitanje interkontinentalnih raketa prvi put se pojavilo 2011. godine, nakon eksplozije u iranskoj vojnoj bazi za koju su izraelski zvaničnici rekli da je povezana sa naporima za proizvodnju projektila koji bi imao domet od 6.000 kilometara, što je više nego dovoljno da dopre do SAD.

Izraelski zvaničnici izjavili su početkom 2012. godine da će Iranu biti potrebno dvije do tri godine za razvoj sličnih dalekometnih projektila koji bi mogli pogoditi SAD.
XS
SM
MD
LG