Dostupni linkovi

U Briselu nastavljen skrining


U Briselu je danas nastavljen eksplanatorni skrining koji se tiče pitanja iz Poglavlja 24 - pravde, slobode i bezbednosti.

Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić i šefica srpskog tima za pregovore o pridruživanju Tanja Miščević predvode delegaciju koja uključuje brojne stručnjake iz ministarstava unutrašnjih poslova, pravosuđa, odbrane i ostalih organa bezbednosti.

Ružić je kao glavne izazove sa kojima se Srbija suočava na polju bezbednosti naveo usklađivanje sa zajedničkom bezbednosnom politikom EU, kao i problem lažnih azilanata, zbog koga je Evropski parlament prošle nedelje izglasao mehanizam koji omogućava ponovo uvođenje viznog režima za zemlje iz kojih dolaze azilanti.

"Već nam je rečeno da se taj mehanizam ne odnosi samo na Srbiju", ukazao je Ružić, dodajući da je reč "ne o podozrenju, nego o zainteresovanosti javnog mnenja zemalja članica da se problem reši".

Ministar je konstatovao da je Srbija učinila sve što je mogla da se broj lažnih azilanata smanji, i da je to dalo rezultate.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozdravio je juče početak procesa skrininga Poglavlja 24 o pridruživanju koje se odnosi na pravdu, slobodu i bezbednost istakavši da je to dobra vest za građane Srbije.
XS
SM
MD
LG