Dostupni linkovi

Hrvatska policija raspisala poternicu za predsednikom MOL-a


Ilustracija
Ilustracija
Za predsednikom uprave mađarske naftne kompanije MOL, Žoltom Hernadijem raspisani su "crvena poternica" Interpola i evropski nalog za hapšenje, saznaje se iz uprave hrvatske policije, prenosi Fena.

Hrvatska policija uputila je u utorak službeni zahtev za to u sedište Interpola u Lionu.

Hrvatski mediji navode da sledi standardna procedura posle koje bi Hernadijevi podaci i fotografija trebalo da budu objavljeni na "crvenim poternicama" na sajtu Interpola na internetu.

U policiji su, kako prenose mediji, potvrdili da je ta međunarodna poternica dopunjena evropskim nalogom za hapšenje.

Županijski sud u Zagrebu odredio je prošle sedmice pritvor predsedniku uprave MOL-a pošto nije došao na saslušanje u Zagrebu osumnjičen da podmitio bivšeg premijera Hrvatske Ivu Sanadera.

Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) osumnjičila je Hernadija da je podmitio Sanadera da bi on mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u hrvatskoj Ini. U slučaju "Ina-MOL" bivši hrvatski premijer je, zbog primanja pet miliona evra mita, krajem prošle godine prvostepeno osuđen na zatvorsku kaznu, podseća Beta.

Hernadi je više puta odbio poziv USKOK-a na saslušanje, a pre desetak dana je Tužilaštvo Mađarske odbilo zahtev da ispita Hernadija o slučaju "Ina-MOL" jer je navodno utvrđeno da on nema veze s podmićivanjem.

Mađarsko tužilaštvo je ranije tvrdilo da ga ne može ispitati "radi zaštite nacionalnih interesa". Istraga protiv Hernadija u Hrvatskoj prekinuta je decembra 2012, ali je ponovno pokrenuta po ulasku u EU kada su, kako je tada saopštio USKOK, "stvorene nove pretpostavke za osiguranje prisustva osumnjičenog tokom istrage".
XS
SM
MD
LG