Dostupni linkovi

Sabor Hrvatske o izmjenama 'lex Perković'



Sabor će raspravljati o prijedlogu izmjena Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU-a, kolokvijalno zvanog 'lex Perković'.

Izmjenama se od 1. siječnja 2014. izvan snage stavlja odredba kojom je primjena europskog uhidbenog naloga ograničena na kaznena djela počinjena do 7. kolovoza 2002. Izmjene zakona podupro je jučer saborski Odbor za pravosuđe. Odbijen je prijedlog grupe zastupnika iz HDZ-a, HDSSB-a i Hrvatskih laburista da se 'lex Perković' potpuno stavi izvan snage, kao i prijedlog nezavisne Jadranke Kosor koja je zatražila da se izbriše isključivo odredba s vremenskim ograničenjem.


Riječ je o zakonu koji je Sabor izmijenio tri dana prije nego što je Hrvatska postala članicom EU-a. Izmjenama je u Zakon unesena odredba prema kojoj se europski uhidbeni nalog (EUN) ne primjenjuje na kaznena djela počinjena prije 7. kolovoza 2002.

EUN se tako nije mogao primijeniti na 25 naloga koji su od srpnja stigli u Hrvatsku, a među njima ni na njemački zahtjev za izručenje bivšeg dužnosnika jugoslavenske tajne policije Josipa Perkovića, kojega se tereti za organiziranje ubojstva emigranta Stjepana Đurekovića.
XS
SM
MD
LG