Dostupni linkovi

SAD pred blokadom finansiranja


Predlog novog budžeta i finansiranja Obaminog zakona o zdravstvenom osiguranju ako ne bude usvojen do noćas u ponoć, sledi blokada finansiranja vlade.

Republikanci za sada ne pokazuju nameru da dozvole izglasavanje budžeta, čak i po cenu da zbog toga mnogobrojne aktivnosti federalnih vlasti budu obustavljene, ako demokrate ne pristanu na odlaganje primene Obamakera na godinu dana.

Sednica Senata na kojoj bi trebalo da se glasa o predlogu koji je usvojio Kongres zakazana je za u dva časa popodne po istočnoameričkom vremenu, ali iz redova demokrata već stižu nagoveštaji da nema šanse da prođe postojeći predlog kojim se ukida finansiranje Obamakera.

Predstavnički dom Kongresa, u kome republikanci imaju većinu, je ponovo izglasao predlog budžeta u kome nisu obezbeđenja sredstva za Obamin program, vrativši tako loptu u dvorište Senata.

Međutim, demokrate već najavljuju da takav predlog budžeta neće proći u Senatu, što Ameriku opasno približava roku koji ističe u ponoć između ponedeljka i utorka do kada bi budžet trebalo da bude izglasan, dok bi u suprotnom došlo do blokade finansiranja vlade u novoj fiskalnoj godini koja počinje 1. oktobra.
XS
SM
MD
LG