Dostupni linkovi

SAD: Predstavnički dom usvojio predlog kojim uslovljava Obamaker


Predstavnički dom Kongresa SAD, u kojem većinu imaju republikanci, usvojio je danas predlog zakona kojim se nameće odlaganje na godinu dana ključnih elemenata reforme zdravstvene zaštite (u američkoj javnosti poznatoj kao Obamaker) i ukida porez na medicinska sredstva kao uslov da se izbegne prekid finansiranja vlade u utorak.

Demokrate predsednika Baraka Obame, koje imaju većinu u Senatu, već su poručili da će odbaciti takav predlog zakona o produženju privremenog finansiranja vlade, a Bela kuća je izdala saopštenje u kojem najavljuje veto na taj dokument.

Republikanci sprovode kruti ideološki program i teraju vladu ka tome da ostane bez sredstava da izmiruje svoje obaveze, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Senat će se sastati tek sutra popodne, deset časova pre nego što istekne rok do kada mora biti usvojen zakon o privremenom finansiranju. Posle isteka tog roka, ako ne bude usvojen zakon, vlada neće moći da isplaćuje plate zaposlenima u federalnim službama i ostale obaveze.

Iako su republikanci zauzeli čvrst stav uslovljavajući donošenje zakona o privremenom finansiranju odlaganjem sprovodjenja ključnih elementa reforme zdravstva predsednika Obame, neki od republikanaca su privatno izrazili bojazan da zapravo demokrate imaju prednost u ovom obračunu.

Senat je u petak odbacio prethodni predlog zakona iz Predstavničkog doma u kojem se iznose slični uslovi i insistira na bezuslovnom produženju privremenog finansiranja vlade.
XS
SM
MD
LG