Dostupni linkovi

Kacin: Zabrana Parade će delovati poražavajuće


Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin ocenio je danas da zabrana Parade ponosa deluje naročito poražavajuće u svetlu tek započetog procesa dubinske analize (screening) poglavlja 23, koje se odnosi na vladavinu prava u Srbiji.

"Pravo na javno okupljanje nije omogućeno gradjanima Srbije i time Srbija nije prošla jedan izuzetno vidljiv test nezavisnosti institucija", navodi se u saopštenju Jelka Kacina i dodaje da će odluka o zabrani biti uključena u izveštaj Evropskom parlamentu o napretku Srbije.

Kacin je dodao da, uprkos tome što nije bilo nikakvih incidenata na improvizovanoj noćnoj Paradi, lideri Srbije nisu u praksi pokazali punu posvećenost vladavini prava koja je neophodna za privlačenje stranih investicija i uspeh u približavanju EU.

"Srbija dugo nije bila tako blizu odluci za 'da' Paradi, koja bi sliku Srbije konačno promenila u motor promocije ljudskih i manjinskih prava na Zapadnom Balkanu", naveo je on.

Prema Kacinovim rečima, odluka o zabrani Parade ponosa nije od pomoći ljudima unutar institucija EU koji su posvećeni procesu proširenja i podršci Srbije na putu reformi i ulaska u EU.
XS
SM
MD
LG