Dostupni linkovi

U ponedjeljak generalni štrajk radnika sarajevske "Hidrogradnje"


Radnici "Hidrogradnje" iz Sarajeva počeće u ponedjeljak, 30. septembra, generalni štrajk ispred poslovne zgrade direkcije preduzeća, zahtijevajući uplatu svih neizmirenih doprinosa, potvrdio je danas Srni portparol Sindikata Redžep Tufekčić.

"U generalni štrajk stupamo po zahtjevu 75 odsto od ukupno 750 radnika `Hidrogradnje` i za to su stvoreni svi zakonski uslovi. Tražimo da se u cjelosti isplate obaveze prema fondovima u Federaciji BiH i isplate tri plate", rekao je Tufekčić.

On je naveo da se radnicima ukupno duguje oko 55 miliona KM, uključujući odštetne zahtjeve zbog nezakonitog umanjenja plate iz 2004. godine.

Tufekčić je rekao da renomirana kompanija kao što je "Hidrogradnja" nije uključena u poslove izgradnje Koridora "Pet c", jer su privatne kompanije koju su protežirale političke strukture dobili te poslove.

"Građevinskim kompanijama u Sarajevu prijeti sličan scenario. `Vranica`, `Bosnaputevi`, `Hidrogradnja` i `Bitumenka` se dovode u stečaj kako bi privatni kapital preuzeo realizaciju svih velikih poslova", istakao je Tufekčić.

On je naveo da je "Hidrogradnji" u proteklih sedam godina tržišni kapital smanjen za 150 miliona KM, dok je njena tržišna vrijednost na berzi sada deset miliona KM.
XS
SM
MD
LG