Dostupni linkovi

Sirijski ambasador kritikovao francusku diplomatiju


Sirijski ambasador u UN obrušio se na francusku diplomatiju, njen "amaterizam", i rekao da je ona načinila "mnogo grešaka" oko sirijskog pitanja.

"Preporučujem francuskom ministru spoljnih poslova (Loranu Fabijusu) da pažljivo poričta tekst rezolucije. čitajući rezoluciju ministar će zaključiti da od sada ni on ni njegova zemlja neće imati dozvolu da krše njene odredbe", rekao je sirijski ambasador Bašar Džaferi novinarima posle usvajanje rezolucije o Siriji u UN.

Rezolucija kojom se Sirija obavezuje da uništi hemijsko oružje usvojena je sinoć jednoglasno u Savetu bezbednosti i pozdravio je generalni sekretar UN kao i predstavnici drugih stalnih članova SB kao istorijski dokument.

Sirijski ambasador je dodao da ta rezolucija zabranjuje francuskoj vladi da podstiče terorizam, da podstiče nasilje u Siriji, da zabranjuje Parizu i njegovom ministru spoljnih poslova da doprinose pogoršanju vojne situacije u Siriji nabavljanjem oružja i pružanjem političke podrške opoziciji.

Ambasador Bašar Džafari je posebno bio gnevan zbog toga što je Francuska u četvrtak organizovala, u zgradi UN u Njujorku, sastanak sa sirijskom opozicijom na kome je bio i francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus.
XS
SM
MD
LG