Dostupni linkovi

Američki predsjednik Barack Obama potvrdio je da je telefonski razgovarao s iranskim predsjednikom Hasanom Ruhanije, što je bio prvi direktan razgovor najviših dužnosnika te dvije zemlje od 1979. godine.

Obama je nakon razgovora s Rohanijem ocijenio kako vjeruje da SAD i Iran mogu postići sveobuhvatno rješenje problema oko iranskog nuklearnog programa.

Američki predsjednik je rekao da su on i Rohani uputili svoje timove da ubrzano rade na postizanju sporazuma, te da će SAD sa svojim saveznicima, uključujući tu i Izrael, koordinirati sve akcije na tom području.

Obama je rekao da njegov razgovor s iranskim predsjednikom pokazuje da postoji mogućnost napretka u međusobnim odnosima.

Iranska strana potvrdila je telefonski razgovor dvojice čelnika. Dvojica predsjednika "naglasila su političku volju za brzo rješavanje spora oko nuklearnog programa kao i volju za suradnju u regionalnim pitanjima", objavljeno je na internetskoj stranci iranskog predsjednika.

SAD i međunarodna zajednica su prije više godina uveli Iranu ekonomske sankcije zbog sumnje da želi proizvesti atomsko oružje skrivajući se iza civilnog nuklearnog programa, što Teheran negira, podsjeća agencija Hina.
XS
SM
MD
LG