Dostupni linkovi

Vukovar: Usvojena inicijativa za promjenu statuta grada


Gradsko vijeće Vukovara prihvatilo je danas prijedlog odluke o pristupanju promjeni Statuta grada Vukovara, čime je otvorena mogućnost da Vukovar bude proglašen mjestom posebnog pijeteta i izuzet od dvojezičnosti.

Promjenu Statuta inicirali su vijećnici koalicije Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević.

Kako prenose lokalni mediji, za pristupanje promjeni Statuta glasali su i vijećnici Socijaldemokratske partije (SDP), dok je Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) bila suzdržana, jer smatra da se iza promjene "skriva nešto drugo".

Pošto su u Vukovaru početkom septembra postavljene dvojezične table na pojedinim državnim i javnim ustanovama, održan je protest tokom kojeg su demonstranti skinuli ili razbili tri postavljene dvojezične table. Tada su u koškanju s policijom, koja nije primjenila silu, lakše povrijedjena četiri policajca.

U medjuvremenu su table ponovo postavljene, čuva ih policija, a povremeni protesti u organizaciji Stožera za obranu hrvatskog Vukovara proticali su bez incidenata.
XS
SM
MD
LG