Dostupni linkovi

Putin: Aktivisti Grinpisa nisu pirati ali su prekrišili zakon



Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da su aktivisti "Grinpisa" (Greenpeace) prekršili međunarodni zakon tokom protesta u blizini ruske naftne platforme na Arktiku, ali da nisu pirati.

"Apsolutno je očigledno da oni, naravno, nisu pirati, ali formalno su pokušali da zauzmu platformu. Jasno je da su ti ljudi prekršili međunarodni zakon", izjavio je Putin na jednom forumu o Arktiku.

Ruske vlasti prethodno su saopštile da je 30 aktivista "Grinpisa" smešteno u pritvor posle jučerašnjeg pokretanja krivičnog postupka o pirateriji.

Posada broda "Arktik sanrajz" (Arctic Sunrise) od avgusta je nadgledala aktivnosti ruskog energetskog giganta "Gasproma" na Arktiku u nadi da će razotkriti opasnosti koje donosi bušenje u potrazi za naftom u ovom velikom prirodnom rezervatu.

"Gasprom" tvrdi da poštuje međunarodne bezbednosne standarde i da je tokom inicijalnih seizmičkih ispitivanja vodio računa o zaštiti okoline.

Agenti ruske Federalne službe bezbednosti zauzeli su brod "Arktik sanrajz" prošle sedmice, nakon što su se ukrcali na plovilo iz helikoptera.
XS
SM
MD
LG