Dostupni linkovi

Počeo uvodni skrining za pregovore Srbije sa EU



U Evropskoj komisiji u Briselu danas je počeo postupak upoznavanja srpskih zvaničnika i stručnjaka s "pravnom tekovinom", zakonima i propisima Evropske unije u pravosuđu i temeljnim pravima, što je prvi korak ka očekivanom početku pregovora o članstvu Srbije u EU.

Srpsku delegaciju na dvodnevnom sastanku predvodi ministar pravde Nikola Selaković.
Visoki zvaničnici i stručnjaci u srpskoj delegaciji time su, zajedno s Evropskom komisijom, počeli "dubinsku analizu" - "skrining" (screening), usaglašenosti srpskih zakona s pravom i odredbama EU za svako poglavlje budućih pregovora o ulasku Srbije u Uniju.

Evropska unija je odlučila da ubuduće sve pregovore o članstvu počinje ključnim poglavljima pravosuđa i osnovnih prava, kao i vladavine zakona, što je već učinjeno u pokrenutim pregovorima s Crnom Gorom.

Tome se pridaje najveći značaj i celokupni pregovori o članstvu ne mogu biti okončani, ako se ova dva poglavlja ne završe uspešno, jer, kako su to odučili Savet ministara EU i Evropski savet, više se ne sme dozvoliti da se ponove slučajevi ulaska u članstvo EU zemalja koje nisu izvršile temeljne preobražaje, prevashodno u vladavini prava i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Početkom decembra će srpska strana, posle dodatnih sastanaka, biti pozvana da Evropskoj komisiji podnese iscrpan izveštaj o tome u kolikoj meri je Srbija spremna za pregovore o Poglavlju 23 o pravosuđu i temeljnim pravima, na osnovu čega će EK sačiniti
sveobuhvatnu analizu za Savet ministara EU.
XS
SM
MD
LG