Dostupni linkovi

Aktivisti Grinpisa u pritvoru


Aktivisti Grinpisa koji su uhapšeni pri pokušaju da protestuju na naftnoj platformi Gazproma „na Severnom polu prebačeni su u pritvore u različitim gradovima.

Programski direktor te organizacije za Rusiju Ivan Blokov je rekao da su svih 30 aktivista koji su se nalazili na ledolomcu „"Artik sanrajz"“ u toku noći odvedeni u pritvor, a u zgradu Istražne komisije nije mogao da uđe niko od stranih diplomata osim američkog konzula, a ni advokati nisu uspeli da se vide sa svojim klijentima.

Većina uhapšenih aktivista su stranci – od njih 30 samo četvoro su građani Ruske federacije.

Pritvaranje aktivista i kršenje njihovih prava potvrdio je i ekspert za ekološka pitanja "„Grinpisa" Rusija“ Mihail Krejndlin, prenosi agencija RIA Novosti. "„Noćas je isitano petoro ljudi koji imaju status osumnjičenih. Status ostalih članova ekipe je i dalje neodređen", kazao je on.

Advokati "„Grinpisa"“ nisu imali mogućost ni da dostave ovlašćenja što je najgrublje kršenje procesualnih zakona. Žalićemo se tužilaštvu“, rekao je Krejndlin.

Aktivisti „"Grinpisa"“ pokušali su da se 18. septembra popunu na naftnu platformu u južnom delu Barencovog mora koja pripada kompaniji „Gazprom njeft šelf“ da bi protestovali protiv ispitivanje eksploatacije nafte na Arktiku. Sledećeg dana ledolomac "„Arktik sanrajz“", koji je plovio pod zastavaom Holandije, granična policija Rusije je zaustavila spustivši se iz helikoptera na palubu i uhapsila sve aktiviste na brodu.

Tegljači Obalske straže odvukli su brod sa aktivistima do Murkmanska gde je uhapšene sačekala optužnica za pritatstvo učinjeno od organizovane grupe za šta je maksimalana zaprećena kazna 15 godina zatvora.
XS
SM
MD
LG