Dostupni linkovi

Iranski predsjednik osudio holokaust



Iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je da su nacisti počinili prijekora vrijedan zločin protiv Židova, odgovarajući u televizijskom intervjuu na pitanje prihvaća li da se holokaust dogodio.

Nisam povjesničar, a kada su u pitanju dimenzije holokausta povjesničari su ti koje bi trebalo pitati, rekao je za CNN tijekom posjeta New Yorku gdje je govorio na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Ali općenito mogu reći da je bilo koji zločin što se u povijesti dogodio protiv čovječnosti, uključujući zločine nacista nad Židovima, za osudu, rekao je iranski predsjednik prema CNN-ovu prijevodu.

Za razliku od Rohanija, umjerenog klerika koji je napravio diplomatski iskorak prema Zapadu, njegov prethodnik Mahmud Ahmadinedžad izrazio je sumnju u holokaust.

Iranski predsjednik izrazio je nadu da predsjednik SAD-a Barack Obama neće pokleknuti pod američkim grupama koje huškaju na rat u rješavanju iranskog nuklearnog spora i pozvao na dosljedan glas iz Washington po tom pitanju. Govoreći na Općoj skupštini UN-a, samo nekoliko sati nakon što se godišnjem skupu svjetskih vođa obratio Obama, Rohani je kazao da se spreman uključiti u vremenski ograničene pregovore o nuklearnom programu i nije spominjao povećanje napetosti sa SAD-om, javljaju agencije.

Rohani je naglasio i da nuklearno oružje nema mjesto u iranskoj sigurnosnoj i obrambenoj doktrini, da je suprotno njihovim vjerskim i etičkim uvjerenjima te da Iran nije prijetnja svijetu. Ponovio je da je Iran nuklearni program razvio isključivo u civilne svrhe, zbog čega je još jednom osudio sankcije prema svojoj zemlji. Rohanijev govor ubrzo su osudili izraelska diplomacija i premijer koji je riječi iranskog predsjednika nazvao ciničnima.

Bio je to ciničan govor puni licemjerja, rekao je Netanyahu u priopćenju. Dodao je da nema naznaka da će Iran prekinuti vojni nuklearni program i ispuniti odluke Vijeća sigurnosti UN-a. Upravo je to bio iranski plan, razgovarati i kupiti vrijeme kako bi se unaprijedila sposobnost Irana za dobivanje nuklearnog oružja, tvrdi Netanyahu, prenosi HINA.
XS
SM
MD
LG