Dostupni linkovi

Mediji: Milanović i Barroso postigli dogovor o uhidbenom naloguPostignut je dogovor o europskom uhidbenom nalogu znanom kao lex Perković. HRT neslužbeno doznaje da je do dogovora došlo prošli tjedan, u razgovoru predsjednika Europske komisije Manuela Barrosa i premijera Zorana Milanovića.

U Bruxellesu u 11 sati trebali bi ga potvrditi povjerenica Vivien Reding i ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Što je točno dogovoreno kako bi Komisija odustala od sankcija protiv Hrvatske zasad se ne zna, no razgovaralo se do kasno poslijepodne.

Reding je u Helsinkiju izjavila da još nije postignut kompromis s hrvatskom vladom o europskome uhidbenom nalogu i da očekuje da Hrvatska promijeni zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije. Rekla je da očekuje ministra Miljenića u Bruxellesu kako bi razgovarali o hrvatskom zakonu o provedbi europskog uhidbenog naloga.

Europska komisija je prošli tjedan počela postupak konzultacija sa zemljama članicama o aktiviranju zaštitnih mjera predviđenih člankom 39 Hrvatskog pristupnog ugovora, zbog toga što hrvatski zakon o uhidbenom nalogu nije u skladu s europskom pravnom stečevinom.

Zemlje članice imaju deset radnih dana da se očituju o tome pitanju, a nakon toga će se odrediti sankcije Hrvatskoj, osim ako se ona u sljedećih nekoliko dana ne uskladi s europskim zakonima. Komisija može, ali ne mora prihvatiti mišljenje zemalja članica jer je prema pristupnom ugovoru ona mjerodavna za aktiviranje zaštitnih mjera.
XS
SM
MD
LG