Dostupni linkovi

SAD potpisuju sporazum o oružju


SAD će danas potpisati međunarodni sporazum o kontroli konvencionalnog oružja koji je usvojen u UN u aprilu kao prvi ugovor koji reguliše međunarodnu trgovinu.

Državni sekretar SAD Džon Keri potpisaće u sedištu UN ovaj dokument kome se Vašington dugo protivio. Dokument treba da ratifikuje američki Kongres.

U aprilu je Keri pozdravio usvajanje prvog sporazuma u UN o regulisanju međunarodne trgovine knvencionalnim oružjem i ukazao da taj tekst ne krši američki Ustav koji garantuje pravo na posedovanje oružja.

Upravo moćni američki lobi za oružje strahuje da će taj međunarodni sporazum ograničiti prava Amerikanaca da nose oružje, i to u jeku debate u zemlji o tome posle nekoliko napada vatrenim oružjem u kome je više ljudi ubijeno.

Keri je rekao da će se potpisivanjem sporazuma smanjiti rizici od međunarodnog transfera konvencionalnog oružja koje služi da se vrše najteži zločini na planeti kao što je terorizam, genocid, zločini protiv čovečnosti ili ratni ločini.

Taj sporazum o kome se raspravljalo sedam godina prvi je veliki međunarodni sporazum o razoružanju koji je potpisan od sporazuma o zabrani nuklearnih proba 1996. godine.
XS
SM
MD
LG