Dostupni linkovi

Google predstavio portal s ustavima celog sveta


Informatički div Google predstavio je u Njujorku svoj novi portal na kojem je stavio na raspolaganje posetiocima ustave celog sveta i to u želji da pomogne, posebno zemljama u političkoj tranziciji.

"Želeli smo da okupimo i organizujemo online ustave i da ih učinimo pristupačnim na univerzalni način, tako da budu korisni vladama koje se nađu u ustavnom postupku," objasnio je Džared Koen, direktor "Google Ideas", predstavljajući stranicu www.constitueproject.org u Njujorku, gde se ove nedelje održava skupština UN-a.

Inicijativa koju podržava američko-britanski univerzitetksi program pod nazivom "Komparativni projekat ustava" omogućava pristup svim ustavima koji su bili na snazi u pojedinoj zemlji do septembra 2013. Obuhvata više od 350 tematskih dokumenata kako bi se olakšalo upoređivanje nekih pitanja, na primer - prava manjina ili finansiranje izbornih kampanja.

Sledeći korak biće da se portal raširi na šest jezika UN-a (engleski, francuski, španski, ruski, arapski i kineski).

Jedan od ciljeva Google-a je da olakša izradu ustava zemalja koje izlaze iz političke krize ili oružanog sukoba. "Ti ustavi i ti vladini dokumenti važna su prilika za te zemlje," istakao je Koen.
XS
SM
MD
LG