Dostupni linkovi

Eurosong promenio pravila ocenjivanja


Organizatori nekada "Pesme Evrovizije", danas "Eurosonga", odlučili su da promene pravila kada je reč u ocenjivanju pesama tokom takmičenja.

Odluku su doneli posle istrage o navodnom potkupljivanju članova žirija, odnosno zbog optužbi da je Azerbejdžan na ovogodišnjem takmičenju navodno pokušao da potkupi sudije iz drugih zemalja.

Kako bi se povećala transparentnost ocenjivanja i sudijska odgovornost, od sledeće godine imena sudija iz svake zemlje biće objavljena pre takmičenja. Ocene pojedinih sudija prvi put će biti objavljene čim se završi takmičenje.

Po dosadašnjim pravilima, identitet sudija, čiji glasovi čine 50% u broju bodova dodeljenih pojedinoj zemlji, nije bio poznat do završetka finala.

Muzički profesionalci ubuduće će moći da budu sudije samo ako u dve prethodne godine ni na koji način nisu učestvovali u nacionalnim takmičenjima za Eurosong.

U poslednjih nekoliko nedelja, više zemalja je objavilo da se povuče sa takmičenja koje će se sledeće godine održati u Kopenhagenu. Eurosong 2014. će proći bez Hrvatske, Andore, Luksemburga, Monaka, Maroka i Slovačke.
XS
SM
MD
LG