Dostupni linkovi

Protesti protiv GMO u Novom Sadu i Beogradu


Protestni skupovi, na kojima će se tražiti zabrana uzgoja genetski modifikovanih organizama (GMO) u Srbiji - "Zaustavimo GMO u Srbiji", održaće se danas u Novom Sadu i Beogradu, u organizaciji grupe "Građani imaju moć".

Protesti će se održati na novosadskom Trgu slobode u 17.30 i beogradskom Trgu Republike, navodi se u saopštenju i podseća da je do sada 78 lokalnih samouprava u Srbiji usvojilo deklaraciju kojom se na njihovoj teritoriji zabranjuje uzgoj GMO.

Na skupovima će se govoriti o ekonomskoj šteti od GMO, ekološkim opasnostima zbog GMO i negativnom uticaju GMO na biološku raznovrsnost.

Biće reči i o uzgoju tradicionalne soje u podunavskim državama kako bi GM soja bila istisnuta sa tržišta Evrope (DunavSoja inicijativa), organskoj proizvodnji kao alternativi i predlozima za poboljšanje tradicionalne poljoprivrede i revitalizaciju sela.

Organizatori ističu da je koncepcija skupa isključivo naučna, a cilj je da se argumentovano i naučnoistraživačkim radovima opovrgnu tvrdnje onih koji hoće GM hranu u Srbiji.

Najavljeno je da će govoriti profesori sa domaćih fakulteta, predstavnici nevladinih organizacija i asocijacija koje se bave zaštitom životne sredine, organskom proizvodnjom i zaštitom potrošača.
XS
SM
MD
LG