Dostupni linkovi

Poslanici Skupštine Beograd danas o smeni Đilasa


Za 10 sati zakazana sednica Skupštine grada Beograda na kojoj bi trebalo da se nađe zahtev SNS i DSS za razrešenje Dragana Đilasa sa mesta gradonačelnika.

Beogradska skupština ima ukupno 110 odbornika, a za smenu je potrebno 56. Međutim SNS, DSS i SPS zajedno imaju 55 odbornika i pitanje je odakle će privući još jednog kako bi imali većinu za smenu Đilasa.

Naprednjaci tvrde da imaju tu većinu, ali još uvek nije jasno da li je to jedan odbornik PUPS-a ili SDPS-a. Takođe je pitanje da li će sednica Skupštine grada Beograda biti i održana to jest da li će biti kvoruma.

DSS očekuje da će gradonačelnik Beograda u utorak biti smenjen ali da njihovo glasanje za smenu ne znači automatsku koaliciju sa SNS i SPS.

Nakon formiranja Vlade Srbije raspored snaga u gradskoj skupštini izgleda malo drugačije nego odmah posle izbora 6. maja prošle godine kada je ubedljivu pobedu odnela DS u personalizovanoj kampanji Dragana Đilasa. SNS je tada za gradonačelnika kandidovao Aleksandra Vučića.

Nakon što je visoki funkcioner SPS-a Aleksandar Antić otišao sa mesta predsednika Skupštine grada Beograda u Vladu Srbije na mesto ministra saobraćaja, otvorilo se pitanje opstanka aktuelne vlasti u glavnom gradu.

Po zakonu, ukoliko se do 25. septembra ne imenuje novi predsednik Skupštine grada vlada može da uvede privremene mere koje bi zatim bile put ka raspisivanju vanrednih izbora za Beograd.
XS
SM
MD
LG