Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: iskazi o sarajevskim i srebreničkim istragama


Ovaj tjedan se suđenje Ratku Mladiću nastavlja nizom svjedočenjima, ponajviše u vezi opsade Sarajeva i srebreničke istrage. Prvo bi trebao dati iskaz stručnjak za minobacačke projektile Ričard Higs (Richard Higgs) koji će dati iskaz o nekoliko incidenata granatiranja navedenih u Mladićevoj optužnici. Incidenti uključuju minobacačke napade na tržnicu Markale, Livanjsku ulicu i sarajevsko naselje Dobrinja.

Također na ovotjednoj listi svjedoka je britanski patolog Džon Klark (John Clark) koji je od 1999. do 2001. godine predvodio tim za obdukciju posmrtnih ostataka srebreničkih žrtava ekshumiranih iz masovnih grobnica u Kozluku, Konjević polju, Novoj Kasabi i Glogovi.

Najavljen je iskaz i zaštićenog svjedoka pod pseudonimom RM-015, kao i zaštićenog svedoka RM-016. Ukoliko bude vremena najavljen je i iskaz istražitelja Berija Hogana (Barry Hogan) koji je obišao lokacije snajperskih incidenata navedenih u optužnici protiv Mladića kako bi utvrdio odakle su ispaljeni hici koji su usmrtili ili ranili građane Sarajeva.
XS
SM
MD
LG