Dostupni linkovi

Švajcarci odbacili ukidanje vojne obaveze


Stanovnici Švajcarske odbacili su danas predlog pacifističke Grupe za Švajcarsku bez armije o ukidanju obaveznog vojnog roka, pokazuju preliminarni podaci posle referenduma u toj centralnoevropskoj zemlji koje su prenele agencije.

Prema podacima TV kanala RTS, protiv inicijative glasalo je blizu 73 odsto stanovništva švajcarskih kantona.

Frans pres prenosi da je prema anketama sa glasačkih mesta (tzv. exit polls) istraživačkog instituta gfs.bern za taj državni TV kanal, protivljenje inicijativi je za deset odsto veće nego što su pokazivale ankete prethodnih dana.

Prema anketama, 27 odsto birača podržalo je inicijativu, što je nešto manje nego što je prognozirano.

Grupa je predlagala da se ukine redak u svetu model formiranja vojske po policijskom principu, kada komandne dužnosti zauzimaju oficiri za koje vojna služba nije glavna profesija, a da se Oružane snage Konfederacije prevedu na dobrovoljni ili profesionalni osnov.

Organizacija u kojoj su pretežno socijalisti, "zeleni" i feministkinje, ukazuje da je opšta vojna obaveza za zemlje Evrope prevaziđena i nije čudno da je, osim u Švajcarskoj, zadržana samo u šest evropskih zemalja - Austriji, Grčkoj, Danskoj, Kipru, Norveškoj i Finskoj.

Istovremeno, švajcarski pacifisti tvrde da je previše troška za miroljubivu zemlju koja poštuje princip neutralnosti sa 7,7 miliona stanovnika održavati vojsku od 150.000 ljudi.
"Obavezni vojni rok je sredstvo stvoreno za ratove prošlosti", rekao je Tobijas Šnebil, dodajući da jedna zemlja u srcu Evrope nije suočena sa ozbiljnom pretnjom invazije.

Međutim, bez obzira na tu argumentaciju, incijativa - protiv koje su skoro sve političke partije, parlament i vlada, propala je kao i 1989. i 2001. godine.
XS
SM
MD
LG