Dostupni linkovi

Od objave Registra branitelja podignuto 30 kaznenih prijava


Od objave Registra hrvatskih branitelja policija je do sredine rujna podigla 30 kaznenih prijava zbog sumnje da je počinjeno kazneno djelo prijevare i krivotvorenja službenih isprava čime su sticani lažni statusi branitelja. Policija je od 1910 odbacila 650 prijava jer u njima nisu potvrđeni navodi o lažnim braniteljima, a u 1230 još uvijek postupa, podaci su Ravnateljstva policije.

Ovih dana problematično je postalo 10.000 branitelja, ratnih vojnih invalida iz redova Hrvatskog vijeća obrane (HVO-a) iz BiH, uz obrazloženje iz Ministarstva branitelja da su njihova rješenja sporna i da ih treba proglasiti ništetnima zato što su nastala na temelju potvrda o ratovanju koje je 1996. potpisao tadašnji član Zapovjedništva Južnog bojišta general Ljubo Ćesić Rojs.

Sva su rješenja identična jedna drugima i u svima piše da je osoba ranjena na Južnom bojištu. Rješenje će se proglasiti ništetnim ako ratni vojni invalid iz Domovinskog rata ili obitelj poginulog ili umrlog hrvatskog branitelja potvrdama MORH-a ili MUP-a ne može dokazati sudjelovanje u obrani suvereniteta Republike Hrvatske. Svoj status ti branitelji ne mogu ostvariti ako ih nema u vojnim registrima MUP-a i MORH-a, navode u Ministarstvu branitelja.

U Registru branitelja koji je objavljen 19. prosinca 2012. nalazi se 501.000 branitelja, a u javnosti su se iznosile procjene da je u njemu 150.000 lažnih branitelja.
XS
SM
MD
LG