Dostupni linkovi

Teroristički napad u Najrobiju: Najmanje 59 ubijenih


Najmanje 59 osoba je ubijeno, a više od 170 je ranjeno u terorističkom napadu u trgovačkom centru u kenijskom gradu Nairobiju. Teroristi još uvijek drže nepoznat broj talaca. Vlasti strahuju da bi broj mrtvih mogao biti još veći.

U luksuznom trgovačkom centru Westgate Mallu u Nairobiju od jučer traje prava drama. Pripadnici somalske skupine Al-Shaabab, povezane s Al-Qa'idom, upali su u trgovački centar i otvorili vatru iz automatskog oružja. Letjeli su meci, odjekivale granate. Ovaj je napad, koji napadači opisuju kao Westgate spektakl, osveta za upad kenijskih snaga u Somaliju 2011. i najavljuju daljnje napade.

Napadači još uvijek drže nepoznat broj talaca. Prema nekim izvješćima opkoljeni su sigurnosnim snagama. Među ranjenima i poginulima ima i stranaca. Francuska je potvrdila da su ubijene dvije Francuskinje. Američki State Department, koji je osudio napade kao bezumni čin nasilja, objavio je da su u napadu ranjena trojica američkih državljana. Među ubijenima su i dva Kanađana, od kojih jedan diplomat, te jedna Kineskinja. U obraćanju naciji kenijski je predsjednik ustvrdio kako među poginulima ima i članova njegove šire obitelji.

Prema izjavama svjedoka meta napada nisu bili muslimani nego svi ostali.
XS
SM
MD
LG