Dostupni linkovi

Ministar finansija RS najavio nove prijave zbog "Birača"


Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija najavio je podizanje novih krivičnih prijava kao posljedicu nezakonitog poslovanja tvornice glinice Birač iz Zvornika, nad kojom je po odluci Vlade RS u proljeće ove godine pokrenut stečajni postupak.

Prema njegovim riječima istragom će biti obuhvaćeno još osoba jer će se policija vraćati i u vrijeme ranijih rukovodnih garnitura Birča. Istraga će, pojasnio je Tegeltija, biti proširena "i na pokušaje da se imovina Birča založi u cilju osiguranja nekih drugih kompanija u Litvaniji, poput Ukio banke".

"Još 2001. godine trebalo je znati kome se prodaje Birač, kontrolnim organima moralo je biti poznato da je kupac neko ko se ne bavi glinicom. Neke stvari smo morali znati i 2003. godine kad su Birču napravljeni takvi ustupci, poslije kojih se veoma teško moglo nazad", kazao je Tegeltija, aludirajući da je ova kompanija imala povlaštene cijene za plaćanje električne energije i usluge transporta u Željeznicama RS.

Istovremeno ministar finansija RS odbacio je odgovornost kontrolnih organa RS za nezakonitosti u poslovanju Birača. Pojasnio je da je riječ o "stranoj kompaniji u koju je teško bilo ući kontrolnim organima RS i vršiti pregled dokumentacije o njihovom poslovanju".
XS
SM
MD
LG