Dostupni linkovi

Bo Xilai osuđen na doživotni zatvor


Bivšega visokoga kineskog dužnosnika Bo Xilaija sud u Jinanu, gradu u istočnoj pokrajini Shandong, proglasio je krivim po svim točkama optužnice i osudio ga na kaznu doživotnog zatvora.

Za korupciju je osuđen na doživotni zatvor, 15 godina za pronevjeru i sedam godina zatvora za zloporabu ovlasti. Njemu će biti zaplijenjena i sva imovina, navodi se u obavijesti suda.

Bivši ministar trgovine Bo (64) bio je stranački prvak u Chongqingu, a optužnica ga je teretila za korupciju i pronevjeru 25 milijuna juana (3 milijuna eura) 90-ih godina, kada je upravljao gradom Dalianom na sjeveroistoku Kine.

Za zloporabu ovlasti optužen je jer je spriječio bliskog suradnika Wang Lijuna, zapovjednika policije u Chongquingu da istraži sumnje o ubojstvu pripisanom Boovoj supruzi. Boova supruga Gu Kailai osuđena je na zatvorsku kaznu za ubojstvo britanskog poslovnog čovjeka Neila Heywooda.

Boovo suđenje kulminacija je najvećeg političkog skandala u Kini od pada četveročlane bande na kraju Kulturne revolucije 1976.
XS
SM
MD
LG