Dostupni linkovi

Izbori u Nemačkoj


U Nemačkoj se danas održavaju savezni parlamentarni izbori za 18. saziv Bundestaga.

Kako je saopštio rukovodilac savezne izborne komisije, pravo glasa na izborima ima 61,8 miliona građana. Od toga je tri miliona mladih koji su od prošlih izbora do sada postali punoletni.

Među biračima je i 5,8 miliona doseljenika, ljudi inostranih korena sa nemačkim državljanstvom, od čega pola miliona onih koji glasaju prvi put.

Na izborima nastupaju 34 stranke, a građani od 4.451 kandidata treba da izaberu 598 poslanika Bundestaga.

Predizborna kampanja počela je ubedljivom prednošću stranaka vladajuće koalicije koju čine Hrišćansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel, bavarska Hrišćansko-socijalna unija (CSU) i Liberali (FDP).

Prve pouzdane prognoze biće sutra poznate već u 18 sati kada se i zatvaraju biračka mesta.

Ipak, poslednja ispitivanja javnog mnjenja predviđaju ili pat poziciju vladajućih i opozicionih stranaka ili u najboljem slučaju prednost od jednog procenta za sada vladajući konzervativno-liberalni savez.

Ali, ni poraz sadašnje koalicije ne bi značio pobedu opozicije. SPD i Zeleni, koji žele da, kao i posle izbora 1998. i 2002. ponovo zajedno vladaju, nemaju dovoljno glasova. Obe stranke su se izjasnile i protiv koalicije sa trećom opozicionom strankom, Levicom, te skoro da i nema šansi da Nemačka dobije vladu levo od centra.
XS
SM
MD
LG