Dostupni linkovi

Grčka: Član desničarske Zlatne zore pred sudom


Tokom antifašističkog protesta održanog u petak uveče ispred prostorija desničarske Zlatne zore u predgrađu Atine, policija je uhapsila 11 osoba, dok se u subotu pred sudom, uz veliko obezbeđenje, pojavio pristalica te partije ekstremne desnice, osumnjičen za ubistvo muzičara iz antifašističkog pokreta.

Grčka policija tražila je odobrenje tužilaštva da ispita telefonske listinge poslanika Zlatne zore, u okviru istrage o ubistvu antirasističkog muzičara, koje je počinio pristalica te ekstremnodesničarske partije.

Kamiondžija Jorgos Rupakijas (45), koji je, navodno, priznao da je blizak sa neonacističkom partijom Zlatna zora, stigao je u sudnicu u Pireusu, blizu Atine.

On se pojavio pred istražnim sudijom uz veliko obezbeđenje, dok su policija i specijalne snage opkolile sud, prenosi AFP.

Rupijakis je osumnjičen da je izbo nožem na smrt 34-godišnjeg hip hop muzičara Pavlosa Fisasa, zvanog Kila P, u sredu ujutro u radničkom delu Atine Keracini.

Policija kaže da je on priznao zločin ubrzo nakon hapšenja.

Zlatna zora je brzo demantovala veze sa navodnim ubicom, ali su se uskoro pojavile slike na kojima Rupakijas učestvuje u aktivnostima stranke, a članovi njegove porodice su, navodno, radili za tu organizaciju, prenosi Tanjug.
XS
SM
MD
LG