Dostupni linkovi

Putin vratio Surkova u Kremlj


Ruski predsednik Vladimir Putin imenovao je za svog pomoćnika nekadašnjeg zamenika šefa administracije Kremlja, svojevremeno svog glavnog stratega u izgradnji moderne Rusije Vladislava Surkova, samo četiri meseca nakon što je on podneo ostavku na mesto zamenika premijera.

Surkov je podneo ostavku u maju ove godine posle veoma neuobičajene javne rasprave s portparolom izuzetno moćne istražne komisije koja ispituje rad fondacije Skolkovo, koja se bavi visokom tehnologijom i koju on podržava, prenosi Tanjug.

Putinov portparol Dmitrij Peskov je rekao za radio "Eho Moskva" da će Surkov sada raditi kao savetnik predsednika za Abhaziju i Južnu Osetiju, regione koje podržava Moskva a koji su se odvojili od Gruzije.

Povratak Surkova mogao bi se gledati kao napor Putina da ojača liberalniju struju u svom unutrašnjem okruženju i "umiri jastrebove" koji su, čini se dominirali, otkako je Putin prošle godine započeo svoj treći predsednički mandat, javio je Rojters.

"Siva eminencija", Surkov, koji sutra puni 49 godina, često je opisivan kao treći najmoćniji čovek u Rusiji, posle predsednika i premijera, a ruska opozicija ga krivi za koncentrisanje vlasti u rukama predsednika zemlje.
XS
SM
MD
LG