Dostupni linkovi

Potvrđena presuda za zločin na Korićanskim stijenama


Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su Marinko Ljepoja i Radoslav Knežević osuđeni za ubistvo oko 200 civila na Korićanskim stijenama u augustu 1992., a Petar Čivčić i Branko Topola oslobođeni optužbi za ovaj zločin, javlja BIRN Justice Report.

Presudom Suda BiH izrečenom 28. juna 2012., Radoslav Knežević i Marinko Ljepoja proglašeni su krivima za krivično djelo zločini protiv čovječnosti i osuđeni na po 23 godine zatvora.

Apelaciono vijeće je djelimično uvažilo žalbu Odbrane i izreklo Kneževiću jedinstvenu kaznu od 23 godine zatvora, računajući kaznu za zločin počinjen na Korićanskim stijenama od 23 godine i kaznu od deset godina koju mu je ranije izrekao Okružni sud u Banjoj Luci.

U ovom predmetu je optužen i Saša Zečević, a postupak protiv njega je razdvojen u odnosu na ostalu četvoricu optuženih nakon što je postigao sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom BiH.

Apelaciono vijeće odbilo je ovaj sporazum zaključivši da je predložena kazna od deset do 13 godina zatvora preniska.

Tužilaštvo je nakon toga povuklo sporazum kojim je krivicu bio priznao i Knežević.

Rješenjem Apelacionog vijeća osuđenom Marinku Ljepoji produžen je pritvor do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.

Nakon pravosnažne presude Kneževiću, Ljepoji, Čivčiću i Topoli, Apelaciono vijeće treba da donese konačnu odluku za Zečevića, piše BIRN Justice Report.
XS
SM
MD
LG