Dostupni linkovi

Potočari: deset godina od otvaranja Memorijalnog centraPrije tačno deset godina otvoren je Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine. Godišnjica će se danas obilježiti polaganjem cvijeća i odavanjem počasti žrtvama.

Memorijalni centar je u septembru 2003. godine zvanično otvorio tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Clinton.

Iste godine, u mjesecu martu, izvršen je ukop prvih 600 identificiranih žrtava genocida. Sukcesivnim ukopima nekoliko stotina žrtava, svake godine, ovo mezarje je uspostavljeno kao mjesto očuvanja sjećanja na srebrenički masakr.

Odlukom visokog predstavnika Wolfganga Petritscha od 25. oktobra 2000. godine, trajno je određena zemljišna lokacija u Potočarima za mezarje i spomen obilježje onima koji su stradali u julu 1995. godine u genocidu.

U Memorijalnom centru je 11. jula ove godine smiraj duše našlo još 409 žrtava, čime je broj dosad ukopanih žrtava srebreničkog genocida 6.066.

Srebreničke žrtve su pronađene na više od 150 različitih lokaliteta na području Podrinja, od toga 74 masovne grobnice, uglavnom sekundarnog karaktera. Još uvijek se traga za oko 1.500 žrtava genocida u Srebrenici.
XS
SM
MD
LG