Dostupni linkovi

Ženeva: sastanak o zabrani hemijskog oružja u Siriji


Ilustracija
Ilustracija

Svjetska organizacija za nadziranje hemijskog oružja (OPCW) danas će u Ženevi održati sastanak o rusko-američkom planu za uništenje sirijskog oružja.

OPCW, sa sjedištem u Den Haagu, ima 41. člana Izvršnog vijeća, a raspravljat će i o rusko-američkom planu, koji ima za cilj izbjegavanje američkih vojnih udara na Siriju, tokom vikenda u Ženevi.

Ova organizacija je zadužena za provedbu Konvencije o hemijskom oružju, kojoj se Sirija želi pridružiti. Rusija podržava vladu u Damasku u optuživanju opozicije za hemijski napad 21. augusta u predgrađima Damaska u kojem je poginulo na stotine ljudi.

Rusko-američki plan podrazumijeva da vlada predsjednika Bašara el-Asada stavi pod međunarodnu kontrolu hemijsko oružje i tvornice gdje se ono proizvodi do subote i da će sve oružje biti uništeno od sredine 2014. godine.

Međutim, Asad je u intervjuu u srijedu rekao da će za tako nešto biti potrebna najmanje godina dana i da će koštati milijarde dolara.

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a održavale su pregovore o rezoluciji kojom se podržava rusko-američki plan. Zapadne zemlje, koje kažu da ne žele prijetiti silom Asadu, mogle bi tražiti glasanje Vijeća sigurnosti tokom vikenda ako se Rusija složi.
XS
SM
MD
LG