Dostupni linkovi

Nemački funkcioner: Pred Srbijom još napora, bez novih uslova


Funkcioner vladajuće nemačke Demohrišćanske stranke CDU Andreas Šokenhof smatra da je potrebno da Srbija učini još napora kako bi Nemačka dala “zeleno svetlo“ za početak pristupnih pregovora, ali je istakao da novih uslova neće biti.

“Sprovođenje sporazuma (Beograda i Prištine) se odvija suviše sporo. Dragoceno vreme je izgubljeno rekonstrukcijom vlade u Beogradu i ostalim kašnjenjima, kao što je, na primer, predlog zakona o amnestiji na Kosovu. Imperativ je da obe strane učine korak više”, rekao je Šokenhof u intervjuu za “Novosti”.

Upitan da li je ono što je Beograd postigao u dijalogu sa Prištinom dovoljno da Berlin podrži nastavak evropskih integracija Srbije, Šokenhof kaže da je “očigledno da vreme za to još nije došlo, jer se i dalje očekuje implementacija ključnih pitanja”.

“Održavanje fer i slobodnih izbora 3. novembra je takođe deo toga. Beograd mora bolje da objasni narodu na severu Kosova koristi od procesa normalizacije. I Kosovo mora da uradi više da bi se uspostavilo poverenje”, rekao je Šokenhof.

Nemački funkcioner je međutim rekao da za Srbiju neće biti novih uslova.

“Čekamo na pravovremenu primenu sporazuma o implementaciji. Neće biti novih uslova”, rekao Šokenhof.
XS
SM
MD
LG