Dostupni linkovi

Berluskoni: Nastaviću da se bavim politikom


Nekadašnji italijanski premijer i lider stranke Narod slobode Silvio Berluskoni izjavio je u sredu da će nastaviti da se bavi politikom, čak i ako bude primoran da napusti parlament.

Berluskoniju preti izbacivanje iz parlamenta zbog optužbi za finansijske malverzacije, što bi moglo da izazove još jednu krizu vlasti i dovede do pada aktuelne vlade demokrate Enrika Lete.

"Ostaću sa vama, bez obzira da li će biti "Berluskonijevog pada", ili neće. Moguće je baviti se politikom i van parlamenta", rekao je Berluskoni u video obraćanju koje je prenosio TV kanal RAI njuz 24.

Berluskoni je ponovo rekao da nije kriv za ono za šta ga optužuju i najavio da će nastaviti da se bori za revidiranje presude najvišeg Kasacionog suda.

Berluskonija je Vrhovni sud 1. avgusta osudio na četiri godine zatvora, a prema italijanskom zakonu s kraja 2012, osobe koje su kažnjene na duže od dve godine zatvora, ne mogu se kandidovati i baviti politikom, podseća Interfaks.

Njegovi advokati smatraju, međutim, da se tim aktom krši Evropska konvencija o ljudskim pravima, kao i protokol Evropskog suda za ljudska prava o pravu na slobodne izbore, zbog čega su se obratili sudu u Strazburu.
XS
SM
MD
LG