Dostupni linkovi

File: Sprovođenje propisa glavni izazov za Srbiju


Evropski komesar za proširenje Štefan File ocenio je da "nema sumnje da Srbija ima potencijala da se ubrzano kreće ka EU". On je naglasio da je sprovođenje propisa glavni izazov za proces pridruživanja naše zemlje EU.

"Nema sumnje da Srbija ima potencijala da se ubrzano kreće na svom putu ka EU. To je ponajpre posledica odlučnosti svih srpskih lidera tokom proteklih godina da se zemlja pridruži EU, kao i postojećeg konsenzusa u pogledu volje da zemlja udje u EU", rekao je File.

On je, u intervjuu u okviru Vodiča za novinare "Pregovaranje o poglavljima 23 i 24 - O čemu treba da pregovaramo" koji je juče predstavljen u Beogradu, naveo i da je Srbija već postigla značajan napredak u dostizanju mnogih standarda EU.

"Naučili smo u prethodnim proširenjima EU da je glavni izazov u sprovođenju propisa Unije", ističe File i podseća da će proces pregovaranja Srbije sa Briselom "trajati nekoliko godina".

Postoji jedan broj oblasti, kako je ukazao, na koje će Brisel obratiti posebnu pažnju tokom pregovaračkog procesa - pravosuđe i osnovna prava i pravda, sloboda i bezbednost, ali i poljoprivreda i ruralni razvoj, životna sredina i klimatske promene, kao i finansijska kontrola.

"Na kraju, ali ne i najmanje važno, očekuje se da Srbija nastavi da se angažuje u procesu regionalne saradnje i pomirenja, te da nastavi da radi na normalizaciji svojih odnosa sa Kosovom", napominje evropski komesar.

File podseća da će ovog meseca započeti postupak skrininga (analitičkog pregleda zakonodavstva) za sva poglavlja i da će trajati "od 18 do 21 meseca". Prema njegovim rečima, skrining će omogućiti da "identifikujemo preostale praznine u zakonodavstvu i implementaciji, a Srbiji će pomoći da usvoji neophodne promene".
XS
SM
MD
LG