Dostupni linkovi

Povjerenici EK o Hrvatskoj


U Bruxellesu će se danas održati kolegij povjerenika Europske Komisije. Jedna od točaka dnevnog reda bit će i prijedlog da Komisija započne postupak prethodnih konzultacija s državama članicama Europske unije o namjeri donošenja odgovarajućih mjera temeljem članka 39. Akta o pristupanju Hrvatske EU.

Potpredsjednica Europske komisije Vivian Reding ponovila je jučer kako je neprihvatljivo da promjena hrvatskog zakona o primjeni Europskog uhidbenog naloga stupi na snagu tek sredinom sljedeće godine. Komentare da zbog svoje stranačke pripadnosti nije nepristrana prema sadašnjoj hrvatskoj Vladi nazvala je besmislicom. Zakon koji se može promijeniti nekoliko dana prije ulaska u Europsku uniju, također može biti vraćen u prvotni oblik za nekoliko dana, rekla je Reding.

A premijer Zoran Milanović jučer je još jednom uputio ošto NE Bruxellesu. Javnosti je poručio - sankcija nema, i dalje vrijedi 15. srpnja. Hrvatska nije ptičji rezervat, a Hrvatskom nitko neće brisati pod, šteta od tzv. lex Perkovića bit će "nula kuna, izjavio je premijer.

Predsjednik Ivo Josipović priznaje da je Hrvatska napravila nešto što nije smjela i očekuje brzu promjenu spornih odredbi zakona.
XS
SM
MD
LG