Dostupni linkovi

Srbija i EU: Predstavljen priručnik o poglavljima 23 i 24


Ambasador Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm rekao je u utorak uveče da se iskreno nada da će biti moguće da Srbija u januaru započne pristupne pregovore sa EU, navodeći da "za sada sve teče dobro".

"Iskreno se nadam da će biti moguće da pregovori započnu u januaru. Za sada sve teče dobro - i pripreme za izbore na Kosovu i sve što se dešava u Briselu", rekao je Vilhelm na predstavljanju priručnika za novinare o pregovaračkim poglavljima 23 i 24 i izložbe novinarsko-dokumentarne fotografije "Srbija ispred objektiva".

Vilhelm je ukazao da su poglavlja 23 i 24, koja se tiču reforme pravosuđa, osnovnih prava, pravde, slobode i bezbednosti "veoma složena" i u nadležnosti su ministarstava pravosuđa i unutrašnjih poslova koji se bave tim pitanjima. On je naglasio važnost medija i njihovog izveštavanja u celokupnom procesu pregovora, koji će biti otvoreni upravo pomenutim poglavljima.

Šef Političkog odeljenja Delegacije EU u Srbiji Luka Bjankoni, navodeći da poglavlja 23 i 24 sadrže ono što se može smatrati fundamentalnim principima demokratije, dodao je i da su ona više zasnovana na ciljevima koje treba dostići, nego na određenim zakonima koje treba usvojiti.

"Za zemlju koja ima status kandidata može biti problem koje su reforme potrebne. Zato proces pregovaranja pruža smernice za pravac u kome proces reforme treba da teče. Usvajanjem zakona i uspostavljanjem institucija Srbija će menjati živote svojih građana", rekao je Bjankoni, prenosi Beta.
XS
SM
MD
LG