Dostupni linkovi

Uskoro američko-ruski predlog za uništavanje hemijskog oružja u Siriji


Ruski i američki eksperti uskoro će Organizaciji za zabranu hemijskog oružja predati zajednički predlog mehanizama za uništavanje hemijskog oružja u Siriji, najavio je u Moskvi ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nakon susreta sa ministrom spoljnih poslova Francuske Loranom Fabijusom

Francuski ministar je izjavio da je Pariz zadovoljan što je Damask pristao na uništenje hemijskog oružja ali je ocenio da taj proces neće biti jednostavan, prenose ruski mediji.

"Mi inisistiramo na neophodnosti da se dejstvuje brzo kako bi se izbeglo širenje pretnje hemijskim oružjem u regionu, “ rekao je Fabijus, prenosi Itar-Tas s.

Za razliku od Rusije, koja insistira na tome da nema dokaza ko je upotrebio hemijsko oružje kao i da izveštaj inspektora UN ne daje odgovor na pitanje o poreklu hemijskog oružja, Francuska smatra da je oružje upotrebio režim u Siriji, podseća Tanjug.

Podaci francuske obaveštajne službe govore da izveštaj inspektora UN dokaze da je za napad hemijskim oružjem 21. avgusta kriv režim Bašara al Asada, rekao je šef francuske diplomatije, prenosi RIA Novosti.

Lavrov je s druge strane upozorio da se prilikom donošenja odluke o primeni sile protiv Damaska ne sme oslanjati na emocije već na rezultate nepristrasne i objektivne istrage. To će biti lakmus test za dalji rad Saveta bezbednosti, dodao je on.
XS
SM
MD
LG