Dostupni linkovi

Nikolić 3. oktobra pred poslanicima Parlamentarne skupštine SE


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić obratiće se 3. oktobra poslanicima Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) u Strazburu, u okviru njenog jesenjeg zasedanja, saopšteno je u utorak iz Pres službe SE.

Nikolić će takođe odgovarati na pitanja parlamentaraca iz 47 zemalja članica SE, dodaje se u saopštenju.

Tokom jesenjeg zasedanja, biće reči i o funkcionisanju demokratskih institucija u BiH, sa fokusom na neprimenjivanje presude "Sejdić- Finci", što utiče na odnose BiH i sa Savetom Evrope i sa EU. Evropski sud za ljudska prava doneo je još 2009. presudu prema kojoj BiH mora iz Ustava i Izbornog zakona da izbaci diskriminatorske odredbe koje predstavnicima nacionalnih manjina onemogućavaju kandidovanje na izborima za člana Predsedništva BiH i izbor u Dom naroda Parlamenta BiH.

U PS SE će tokom zasedanja od 30. septembra do 4. oktobra takođe biti održana i prva debata SE o "Nacionalnoj bezbednosti i pristupu informacijama" posle letošnje afere u kojoj je bivši službenik američke Nacionalne bezbednosne agencije Edvard Snouden objavio poverljive informacije o američkom globalnom programu prisluškivanja i nadgledanja, navodi se u saopštenju, prenosi Beta.
XS
SM
MD
LG