Dostupni linkovi

Svečano otvaranje 68. zasjedanja Opšte skupštine UN



Svečanost otvaranja 68. zasjedanja Opšte skupštine Ujedinjenih nacija biće održano danas u Njujorku. Ipak, rasprave u sklopu ovogodišnjeg zasjedanja počinju 23. septembra i trajaće do 1. oktobra.

Očekuje se da će 89 čelnika država i vlada govoriti na Opštoj skupštini, a glavne teme rasprava biće razvoj nakon 2015. godine i situacija u Siriji.

Zasjedanje će se održati pod predsjedanjem Johna Williama Ashea iz države Antigve i Barbude. On je izabran za predsjednika Opšte skupštine 14. juna i na toj je dužnosti naslijedio Vuka Jeremića.

Predsjedavajući Opšte skupštine UN-a bira se na razdoblje od godinu dana u skladu s nepisanim pravilom rotacije po regionalnom principu. Iako nije formalno definisano kao uslov, praksa je i da se za predsjedavajućeg nikada ne bira predstavnik neke od pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN-a (Rusija, SAD, Velika Britanija, Francuska i Kina).

Paralelno s opštim raspravama, u sjedištu UN-a održaće se sastanak na visokoj nivou o održivom razvoju 24. septembra kao i događaj posvećen razmatranju Milenijumskih ciljeva razvoja 25. septembra.

Sastanak o nuklearnom razoružanju predviđen je za 26. septembra , a dijalog o pitanju međunarodne migracije 3. i 4. oktobra.
XS
SM
MD
LG