Dostupni linkovi

Filipinska vojska pokrenula zračne napade na pobunjenike


Filipinska vojska pokrenula je u ponedjeljak zračne napade na muslimanske separatističke pobunjenike koji posljednih tjedan dana ugrožavaju Zamboangu, veliki grad na jugu Filipina, objavile su mjesne vlasti.

Traju ciljani napadi vojnog zrakoplovstva Filipina, navele su vlasti Zamboange, lučkog grada s milijun stanovnika do kojeg su stigli pobunjenici prije tjedan dana kako bi proglasili neovisnost tog područja.

Vojska navodi da se stotinjak pobunjenika Islamske fronte oslobođenja Moro (MILF) još nalazi pokraj Zamboange. Borci MILF-a, njih oko 200, upali su u Zamboangu prije tjedan dana i oteli više desetaka talaca koji su im služili kao ljudski štit.

Vojska je mobilizirala 3000 vojnika i ubila 51 pobunjenika. Poginulo je i šest vojnika, jedan policajac i četiri civila.

Oko 70.000 stanovnika je izbjeglo iz grada.

MILF, koji vodi Nur Misuari, bivši sveučilišni profesor, smatra da je marginaliziran u pregovorima vlade i separatističkih skupina o osnivanju autonomne regije na jugu Filipina, koja je većinski muslimanska u najvećoj katoličkoj zemlji Azije.
XS
SM
MD
LG