Dostupni linkovi

Novi zahtevi sirijske opozicije


Sirijska opozicija zatražila je danas da međunarodna zajednica zabrani da režim u Damasku koristi svoju vojnu silu za napade na gradska područja, kao dodatak zabrani upotrebe hemijskog oružja.

"Sirijska nacionalna koalicija insistira na tome da zabrana korišćenja hemijskog oružja, čija je upotreba odnela više od 1.400 ljudskih života, bude proširena na korišćenje balističkih raketa i aviona za napade na urbana naselja", navedeno je u saopštenju te sirijske opozicine grupacije koje je prenela agencija AFP.

Američko-ruski sporazum je postignut juče u Ženevi posle trodnevnih razgovora između američkog državnog sekretara Džona Kerija i ruskog ministra spoljnjih poslova Sergeja Lavrova.

Cilj sporazuma je da sirijsko hemijsko oružje bude stavljeno pod međunarodnu kontrolu do sredine sledeće godine i da se, istovremeno, ostavi mogućnost sankcija za Damask ako ne bude ispunio preuzete obaveze, ali se ne precizira o kakvim se tačno sankcijama radi.

Sirijski predsednik Bašar al-Asad sada ima rok od nedelju dana da dostavi podatke o celokupnom arsenalu, a Keri je rekao da mora odmah omogućiti nesmetani pristup inspektora hemijskom oružju.
XS
SM
MD
LG