Dostupni linkovi

Bavarska bira parlament


Tjedan dana uoči izbora na saveznoj razini u Bavarskoj su otvorena birališta na kojima oko 9,5 milijuna građana bira novi parlament u toj njemačkoj saveznoj državi.

Posljednja ispitivanja javnog mišljenja predviđaju uvjerljivu pobjedu Kršćansko-socijalne unije (CSU) a ishod izbora u Bavarskoj slovi i kao važan pokazatelj za izbore za Bundestag 22. rujna.

Kršćansko-socijalna unija na čelu s predsjednikom Horstom Seehoferom bi, prema posljednjim anketama, mogla osvojiti između 47 i 48 posto glasova što bi joj bilo dovoljno za apsolutnu većinu u bavarskom parlamentu. Glavni suparnik CSU-u, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) bi mogla osvojiti između 18 i 21 posto glasova a stranka Zeleni od 10 do 13 posto glasova. Savez Slobodni birači bi mogli osvojiti između 7 i 8 posto glasova.

Liberalno-demokratska stranka (FDP) koja je s CSU-om posljednjih pet godina činila vladajuću koaliciju u Bavarskoj bi s 4 posto, koliko joj predviđaju ankete, mogla ostati izvan parlamenta.

CSU se nada da će u sljedećih pet godina moći sam vladati Bavarskom. SPD, čiji je glavni kandidat u Bavarskoj muenchenski gradonačelnik Christian Ude, teži koaliciji sa Zelenima i savezom Slobodni birači.
XS
SM
MD
LG