Dostupni linkovi

Lavrov: Napad hemijskim oružjem bio isplaniran


Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da je navodni napad hemijskim oružjem u jednom od predgrađa Damaska 21. avgusta bio isplaniran.

"Postoji niz različitih svedočenja nezavisnih stručnjaka, uključujući i izjave časne sestre iz obližnjeg manastira i drugih svedoka. Tamo su bili i dopisnici zapadnih zemalja. Kao što znate, američki i evropski stručnjaci, uključujući 12 bivših zvaničnika Pentagona i CIA, uputili su otvoreno pismo (američkom predsedniku Baraku) Obami, u kojem su objasnili kako je sve bilo smišljeno", rekao je Lavrov u televizijskoj emisiji "Vesti u subotu".

Lavrov je podsetio da su ruski eksperti prikupili dokaze da su pobunjenici u Siriji koristili hemijsko oružje.

"Stručnjaci Ujedinjenih nacija istraživali su jednu epizodu koja se odigrala 19. marta, ali su to ostavili po strani postavljajući, u to vreme nerealne, zahteve, izbegavajući konkretnu istragu i pokušavajući da učine više nego što mogu", kazao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je uveren da su od kada su se predsednici Rusije i SAD sastali na samitu G20 u Sankt Peterbrgu početkom septembra, "loši momci" već mnogo toga uradili, na ovaj ili onaj način, koristeći otrovne supstance, preneo je Itar-Tas.

"Mislimo da su oni to uglavnom radili da bi izazvali vojni napad kao kaznu režimu i da bi ma njega prebacili svu odgovornost za upotrebu hemijskog oružja - iako u svemu tome nema nikakve logike", ocenio je Lavrov.

SAD i Rusija postigle su juče dogovor o kontroli sirijskog hemijskog oružja, koji predviđa da ono bude potpuno uništeno do sredine sledeće godine.
XS
SM
MD
LG