Dostupni linkovi

Desetine hiljada sindikalaca na protestu u Varšavi


Desetine hiljada članova radničkih sindikata Poljske izašlo je danas na ulice Varšave na kraju četvorodnevnih protesta zbog poteza nepopularne i sve slabije vlade desnog centra.

Protesti oslikavaju sve veće nezadovoljstvo javnosti zbog ekonomske situacije u zemlji. Članovi sindikata bune se zbog nedavnih izmjena zakona o radu i penzionog sistema.

Zbog razočarenja naroda drastično je smanjen rejting vlade na najniži nivo od kada je premijer Donald Tusk preuzeo dužnost 2007. godine.

Marek Levandovski, portparol Federacije radničkih sindikata "Solidarnost", rekao je da se traži ostavka Tuska.

"Želimo penzionisanje u 65. godini kao što je bilo ranije, a ne u 67. kako će sada biti prema Tuskovoj reformi. Želimo bolju socijalnu politiku i veće garancije za radnike", rekao je on.

Sindikati pozivaju i na veće minimalne plate i veće garancije za radnike da će da sačuvaju radna mjesta, posebno za mlade ljude. Radnici optužuju Tuska da ignoriše njihove zahtjeve i da neće uđe u dijalog sa radnicima.

Radnici imaju podršku većine Poljaka, rezultati su sprovedenih anketa, prema kojim 59 odsto ispitanika podržava demonstracije, dok je 31 odsto protiv.
XS
SM
MD
LG