Dostupni linkovi

Keri i Lavrov najavili nastavak razgovora o mirovnoj konferenciji o Siriji


Američki državni sekretar Džon Keri i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavili su u Ženevi da se nadaju da će razgovori o stavljanju pod međunarodnu kontrolu sirijskog hemijskog oružja pomoći oživljavanju planova za održavanje mirovne konferencije o Siriji.

Nakon susreta sa specijalnim izaslanikom UN za Siriju Lahdarom Brahimijem, Keri i Lavrov su najavili susret u Njujorku krajem ovog meseca na kojem će razgovarati o datumu više puta odlagane konferencije „Ženeva 2“, kako bi bilo pronađeno političko rešenje za konflikt u Siriji.

Keri je dosadašnje razgovore ocenio kao korektne "dobre i konstruktivne", dok je Lavrov naveo da ruski i američki eksperti treba da sarađuju sa Ujedinjenim nacijama, kao i da će rešavanje pitanja sirijskog hemijskog oružja biti nastavljeno uporedo sa planiranjem mirovne konferencije.

Keri i Lavrov sastali su se u Ženevi na inicijativu Rusije koja je predložila da Damask prepusti kontrolu nad hemijskim naoružanjem međunarodnoj zajednici kako bi se izbegli vojni udari.
XS
SM
MD
LG