Dostupni linkovi

Ministri finansija evrozone o prezaduženim članicama


Ministri finansija evrozone sastaće se danas u Viljnusu kako bi osigurali da članice koje su primile paket pomoći ostanu pri prepisanim receptima za popravljanje stanja javnih finansija.

"Saslušaćemo sve zemlje koje su primile pomoć, kako bismo videli koliki je napredak ostvaren i šta još mora biti urađeno", izjavio je jedan zvaničnik upoznat sa situacijom, a prenosi Frans pres.

Prezadužena Grčka, koja je dva puta primila međunarodnu pomoć, verovatno će biti u centru pažnje, a u ovom trenutku se procenjuje da će toj zemlji biti potrebno novih deset milijardi evra kako bi uravnotežila svoje finansije. Međutim, nemačka kancelarka Angela Merkel, koju 22. septembra očekuju izbori, nije voljna da potpiše još jedan paket pomoći, jer bi to izazvalo veliko negodovanje glasača.

Ministri evrozone će, takođe, razgovarati o načinu pružanja pomoći Irskoj, koja će krajem ove godine izaći iz paketa pomoći, kao i o Portugaliji, u kojoj su pojedini uslovi iz programa paketa pomoći odbačeni kao nezakoniti.

Kako navode izvori iz EU, glavno pitanje za zvanični Dablin i Lisabon je da li će biti spremni da se sami vrate na finansijska tržišta ili će im biti potrebna pomoć kako bi ostvarile taj prelaz.

Za subotu je zakazan sastanak ministara finansija iz svih 28 zemalja Evropske unije, koji bi trebalo da procene napredak na planu osnivanja bankarske unije.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG