Dostupni linkovi

Tanja Fajon:Izazvali smo pravi haos


Tanja Fajon poslanica EP
Nakon što je EP usvojio mehaizam za privremenu suspenziju bezviznog režima, poslanica Tanja Fajon u saopštenju izjavila da je to greška i da je napravljen haos.

Fajon je oštro kritikovala odluku EP, kao i proceduru u kojoj je odluka donijeta, dodajući da sve to sada moće izazvati brojne posledice.

"Evropska narodna partija, zajedno sa konzervativnim i populističkim snagama u Evropskom parlamentu, još jednom je pokazala da ne brine o bezbjednosti evropskih građana i slobodi kretanja, koje je jedno od fundamentalinh ljudskih prava", napisala je Fajonova.

Prema njenim riječima, mehanizam privremene suspenzije bezviznog režima potencijalno je opasna mjera, pogotovo kada je riječ o zemljama Zapadnog Balkana. "Potpuno je neprihvatljivo da je izvjestilac u pregovorima 'predao' moći Evropskog parlamenta u vezi politike viza", navela je Fajon.

Ona kaže i da se kao posledice zamrzavanja slobodnog viznog režima mogu javiti i nesagledive posledice, poput jačanja antievropskih stavova, netolerantnost prema manjinama, koje su među najčešćim tražiocima azila.

"Zemlje Zapadnog Balkana treba sada da poboljšaju uslove za Rome, iako su Romi, da budem iskrena, bolje integrisani u srpsko i makedonsko društvo, nego što je to slučaj sa nekim zemljama članicama EU", istakla je Fajonova.

Međutim, kako objašnjava, za sada nema direktne pretnje da se zemljama Zapadnog Balkana vrate vize. Broj lažnih azilanata jeste još uvek značajan ali je svakako manji od onog iz prošle godine. Evropske vlade će stoga, kako dodaje, imati malo razloga da mehanizam suspenzije bezviznog režima aktiviraju odmah.
XS
SM
MD
LG