Dostupni linkovi

Moskva odbacila predlog Francuske u UN


Za Rusiju je neprihvatljiv francuski nacrt rezolucije u UN o hemijskom oružju u Siriji, rekao je u utorak ministar inostranih poslova Sergej Lavrov u telefonskom razgovoru svom francuskom kolegi Loranu Fabijisu.

"Lavrov je podvukao da je neprihvatljiv predlog Francuske da Savet bezbednosti UN donese rezoluciju (...) u kojoj će se odgovornost za navodnu upotrebu hemijskog oružja (avgusta kod Damaska) prebaciti na sirijske vlasti", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Rusija insistira i da u nacrtu teksta "ne bude nikakve alternative za političko i diplomatsko rešenje" u Siriji, rekao je ruski ministar.

Francuski predlog teksta se zasniva na Poglavlju 7 Povelje UN što omogućava upotrebu sile kao poslednjeg sredstva da bi se Damask prisilio da se pridržava obaveza navedenih u tekstu rezolucije o kojoj se pregovara u UN, prenose agencije.

Francuska je u utorak konsultovala svoje partnere u Savetu bezbednosti UN o svom predlogu nacrta rezolucije o hemijskom oružju u Siriji.

Savet bezbednosti UN trebalo bi da se, radi konsultacija o tome, sastane iza zatvorenih vrata večeras u 22:00 po srednje-evropskom vremenu.
XS
SM
MD
LG